Recept

Ruben Korfmaker heeft de Poiesz

Stoofbattle gewonnen met zijn Daube du

Nord. Hier het recept.

 
© 2018 Vannier
Ingredienten Kilo doorregen riblappen of sucadelappen. Stuk doorregen spek van 250 gram (wel vet, dus niet té doorregen) Friese worst, vers; niet te droog. 8 bospenen of 2 winterpenen 3 flinke uien Vijfkruidenmix (5 spices; Verstegen) 3 tenen Knoflook Bosje verse tijm 2 blaadjes laurier Schil van een kleine sinaasappel Rode droge wijn Ketjap manis Zout Peper Snijd het spek in dobbelstenen en zet het in de stoofpan zonder deksel op laag vuur om uit te bakken. Snijd het rundvlees in gelijke stukken; doe het vlees in een kom; wrijf het (niet te zuinig) in met de vijfkruidenmix, beetje peper, bloem en wat olijfolie (zout kan eventueel later worden toegevoegd). Mise-en-place: Snijd de uien, de wortel; ontvel de worst en snijd hem in kleine stukjes. Snijd en hak de knoflook. Schep met een schuimspaan de spek uit de pan, zet het vuur hoger, voeg wat margarine toe en leg het vlees in het vet zodra de margarine niet meer schuimt. Roeren. Voeg de uien, de wortel en de knoflook toe. Even doorbakken, en voeg dan het spek weer toe. Weer een minuutje doorbakken. Voeg rode wijn toe tot het vlees net onder staat (ik warm de wijn altijd op voor ik die erbij doe). Voeg de schil van de sinaasappel (wel even wassen) en de laurier toe. Bind de takjes tijm bij elkaar met een rolladetouw en voeg die toe. Doe de worst erbij en maak het af met een mooie scheut ketjap manis. Duw alles goed in de vloeistof. Deksel erop en drie uur in de oven op 140 graden. Elk uur roeren. Vanaf het tweede uur proeven en daar waar nodig smaak toevoegen. Let op met zout omdat het gerecht aan het einde nog wat moet inkoken. Na drie uur proeven of het vlees zacht is. Vlees uit elkaar trekken, schil, laurier en tijm verwijderen en op het gasfornuis nog een beetje inkoken om het tot één geheel te maken. Opdienen met een aardappelgratin en een goed glas médoc. Recept aardappelgratin Ingredienten Pond aardappelen; 300 à 350 ml goede room; nootmuskaat, peper en zout. Schil de aardappelen en snijd ze heel, heel dun. Leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal, bestrooi elke tweede laag met zout, peper en nootmuskaat en begiet met een deel van de room. Doe dit tot de aardappelen op zijn en nét onder staan. Druk eventueel de aardappelen even aan. Er moet niet teveel room in. Een uur in de oven op 180 graden en daarna met een vork prikken of de aardappelen gaar zijn.
Terug naar Thuis
RubenKorfmaker